Η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιοζήλευτη για πάρα πολλούς λόγους. Έχει ένα υπέροχο μεσογειακό κλίμα, αμέτρητες πανέμορφες παραλίες και φυσικά τοπία απαράμιλλου κάλλους, πλούσια ιστορία και παράδοση, εξαιρετική κουζίνα, και ιδιαιτέρως φιλόξενους κατοίκους. Είναι μια χώρα που ενδείκνυται για επενδύσεις που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη και την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αναδειχθούν, όχι μόνο η οικονομία, αλλά και ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας.

Έχει ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ, δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα CLLD / LEADER, το οποίο, εκτός των άλλων, στοχεύει και στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλιευτικών περιοχών εντός του Νομού Ηρακλείου.

Αναφορικά με τις αλιευτικές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, υπάρχει προϋπολογισμός 610.153 ευρώ και η περίοδος υποβολής ισχύει μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 2019 και 30 Απριλίου 2020. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ΟΤΑ, συνεργαζόμενοι φορείς, και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στους τομείς αλιείας και περιβάλλοντος. Οι Δήμοι του Νομού Ηρακλείου που μπορούν να συμμετέχουν είναι οι εξής: Δήμος Αρχανών Αστερουσίων, Δήμος Μαλεβιζίου, Δήμος Μινώα Πεδιάδας, και Δήμος Χερσονήσου.

Αυτό το τοπικό CLLD / LEADER που στοχεύει στον Νομό Ηρακλείου θα εστιάσει τις επιδοτήσεις σε τέσσερις βασικούς πυλώνες.

1. Δράσεις που αφορούν έργα και υποδομές, τα οποία θα τονώσουν τη συμμετοχή της αλιείας στην αειφόρο ανάπτυξη των προαναφερθέντων περιοχών.

2. Δημιουργία υποδομών που θα ενθαρρύνουν τη βιώσιμη τουριστική δραστηριότητα, όπως αγροτουρισμός.

3. Δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών, που θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση του βιοτικού επιπέδου των αλιευτικών περιοχών που βρίσκονται στους προαναφερθέντες Δήμους.

4. Δράσεις και πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την σημασία της βιώσιμης αλιείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν μη τι άλλο, είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Νομού Ηρακλείου.