Η Κρήτη είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου, με ιστορία χιλιάδων χρόνων και περίοπτη γεωστρατηγική θέση. Τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει τεράστια τουριστική ανάπτυξη, καθώς γίνεται αγαπημένος τόπος διακοπών κάθε χρόνο για πολλές χιλιάδες τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Όσοι επισκέπτονται την Κρήτη την ερωτεύονται.

Τα φυσικά κάλλη, το υπέροχο μεσογειακό κλίμα, η πλούσια τοπική παράδοση, αλλά και το φανταστικό ταμπεραμέντο των Κρητικών, αποτελούν έναν πολυσύνθετο συνδυασμό που σπάνια μπορεί κανείς να βρει στον κόσμο όλο. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός που πολλοί είναι και αυτοί που εν τέλει αποφασίζουν να χτίσουν εξοχικό στην Κρήτη ή ακόμα και να μετακομίσουν μόνιμα στο μαγευτικό νησί, που γέννησε τον Μινωικό πολιτισμό.

Η Κρήτη φιγουράρει με υπερηφάνεια στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Η ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία της, όμως, δημιουργεί σοβαρό ενεργειακό έλλειμμα, μιας και οι ενεργειακές απαιτήσεις έχουν εκτοξευτεί πραγματικά. Επομένως, τα ενεργειακά αναπτυξιακά έργα είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον του νησιού, κυρίως δε αυτά που σχετίζονται με την πράσινη ενεργειακή ανάπτυξη.

Ένα από τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα πράσινης ενέργειας που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στην Κρήτη είναι ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και είναι ουσιαστικά μια τεράστια πράσινη επένδυση ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ. Σε βάθος χρόνου αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας και να προσφέρει στις τοπικές κοινότητες ετήσια έσοδα κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου πρόκειται να αξιοποιήσει ενεργειακά το Φράγμα Ποταμών και θα αποτελεί έναν υβριδικό συνδυασμό αιολικού πάρκου και υδροηλεκτρικού σταθμού. Αναμένεται από την αιολική ενέργεια να παράγεται ηλεκτρική ισχύς 89,1 MW, από την υδροηλεκτρική περίπου 93 MW, ενώ οι αντλίες θα είναι δυναμικότητας έως 140 MW. Έτσι, θα διασφαλιστεί ενεργειακά η ευρύτερη περιοχή. Το τοπικό όφελος από το έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.