Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, το εύφορο έδαφος, η μεγάλη αγάπη των Κρητικών για τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν, καθώς και η πλούσια αγροτική και πολιτισμική παράδοση του τόπου, έχουν αναδείξει τα γεωργικά προϊόντα της Κρήτης, τα οποία πλέον φιγουράρουν ανάμεσα στα πλέον περιζήτητα της Ευρώπης.

Τα τυριά, τα κρασιά, τα οπωροκηπευτικά, τα φρούτα, και φυσικά το περίφημο ελαιόλαδο της Κρήτης, είναι προϊόντα περιζήτητα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο. Λογικό κι επόμενο λοιπόν που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να επενδύσει πολλά χρήματα στην κρητική γεωργία και να δώσει ισχυρά κίνητρα στους Κρητικούς αγρότες να στραφούν στην πράσινη γεωργική ανάπτυξη.

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να υποστηρίζει με πρόσθετο σθένος την ανάπτυξη πράσινων μεθόδων καλλιέργειας και την πρόωθηση βιολογικών γεωργικών προϊόντων. Φυσικά, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το νησί της Κρήτης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολυσύνθετο σχέδιο οικολογικής βιωσιμότητας γεωργικών προϊόντων το οποίο περιλαμβάνεται στην περίφημη “Πράσινη Συμφωνία” για την οποία τόσο περηφανεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα καλά νέα για τους αγρότες της Κρήτης ανακοινώθηκαν από τη Στέλλα Κυριακίδου (Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Μάκη Βορίδη (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης).

Αυτό το ‘πράσινο’ σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει αρχικά με έναν κουμπαρά 300 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος αναμένεται μέσα από διάφορα προγράμματα ελκυστικών δανείων και επιδοτήσεων να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση που στόχο έχει να προστατεύσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές και να προωθήσει πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες μέσα από την προώθηση και πώληση βιολογικών γεωργικών προϊόντων. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί επίσης στην ευζωία των ζώων, την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων, καθώς και στις φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές.