Λίγα μέρη στον κόσμο συνδυάζουν τις ομορφιές και την ιστορία της Κρήτης. Αυτό το όμορφο ελληνικό νησί, που αποτελεί το σύνορο της Ελλάδας με το Λιβυκό Πέλαγος, υπήρξε η γενέτειρα ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης.

Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί καμία απολύτως έκπληξη, αρκεί να ζήσει κάποιος για λίγες ημέρες ή εβδομάδες στην Κρήτη. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο δίνει ‘τροφή’ στην ανάπτυξη του νου και του σώματος. Οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικές σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ και η γεωστρατηγική θέση του νησιού είναι σημαντικότατη, καθώς βρίσκεται στο θαλάσσιο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Η Κρήτη έχει την τεράστια ευλογία να διαθέτει μια ποικιλομορφία από ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων βιώσιμης, οικολογικής, οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική στροφή στις παγκόσμιες τάσεις του τουρισμού, κυρίως σε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές, όπως ο αγροτουρισμός και ο γεωτουρισμός.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη σημασία της κοντινής επαφής με τη φύση για το γενικότερο “ευ ζειν”. Τα γεωπάρκα αποκτούν ολοένα και περισσότερους λάτρεις. Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια πολλά υποσχόμενη νέα τουριστική αγορά. Η Κρήτη μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτήν την πρωτοκλασάτη ευκαιρία και να αναδείξει τις μοναδικές ομορφιές της.

Στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ο γεωτουρισμός, καθώς η Κρήτη διαθέτει πανέμορφα γεωπάρκα, όπως το περίφημο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, το οποίο πρόσφατα μάλιστα ανακηρύχθηκε ως “Παγκόσμιο Γεωπάρκο” από την UNESCO. Πρόκειται για ένα τεράστιο γεωπάρκο συνολικής έκτασης 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που καλύπτει έναν πανέμορφο ορεινό όγκο από τη Μεσσαρά έως το Αμάρι. Σημαντικό είναι και το Γεωπάρκο της Σητείας.

Να σημειωθεί πως μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά ο αειφόρος τουρισμός, μέσα από τη σωστή τουριστική αξιοποίηση των γεωπάρκων. Σημαντικά έργα ανάδειξης των γεωπάρκων της Κρήτης, όπως το RURITAGE και το GEO-IN, έχουν ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός τόσο υποσχόμενου τομέα βιώσιμης ανάπτυξης.